Blog

Sfeerverslag: verrassende 1e Safety Culture Club

We blikken terug op een geslaagde eerste editie van de Safety Culture Club in Oostende. Het werd een inspirerende en interactieve opleiding gericht op het positief stimuleren van arbeidsveiligheid. Aan enthousiasme ontbrak het niet bij de deelnemers!

Een opleiding met zicht op zee, onder het genot van een kopje koffie of thee. Een ideale setting die de inspiratie meteen wist te prikkelen. Na een warm onthaal leidt Peter de Gryse, het thema ‘gedragsverandering’ in. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat medewerkers spontaan de veiligheidsvoorschriften en bedrijfscultuur respecteren? Over welke technieken en tools beschikken we? Welke inzichten helpen ons in het realiseren van deze doelen?

Journey mapping

Het zette de deelnemers aan het denken en … doen. Tijd voor een service design-oefening! Wat zijn de doelstellingen en problemen binnen onze bedrijven? Waar detecteren we dieperliggende oorzaken? De preventieadviseurs deelden duchtig hun ervaringen.

De dynamische toon is gezet voor een namiddag vol eyeopeners:

  • De rol van preventieadviseur vereist een bredere context dan alleen het strikt wettelijke.
  • Arbeidsveiligheid heeft raakvlakken met gezondheid, kwaliteit, duurzaamheid,
    psychosociaal welzijn, arbeidshygiëne en bedrijfscultuur in het algemeen.
  • Communicatie is key bij het omzetten van richtlijnen en actieplannen.

We sloten onze productieve namiddag af met getuigenissen uit de praktijk én met een gezellig netwerkmoment. Dank aan Peter De Gryse voor de inspirerende inzichten en het vlot modereren van de workshops. Dat smaakt naar meer!

Volgende afspraak: 25 april 2023. Interesse? Contacteer ons!