Blog

Sfeerverslag: Beveren verwelkomt de Safety Culture Club

Dat veiligheid geen saai, rigide topic hoeft te zijn, hebben we gezamenlijk bewezen op de derde editie van de Safety Culture Club. Op 21 september 2023 verwelkomden we namelijk opnieuw verschillende preventieadviseurs op een inspirerende belevingsdag, ditmaal in Beveren.

Een vliegende start

De dag ging van start met een eerste aangename kennismaking. Met een leuke voorstelling van de aanwezigen was het ijs gebroken en de toon gezet voor de rest van de dag. De spits afbijten deed Guy Van Kerckvoorde, H&S manager bij Volvo. Hij gaf een woordje uitleg over de welzijnscampagne bij Volvo die hun veiligheidscultuur 5 jaar lang in de kijker zet. Na een boeiende presentatie mochten de deelnemers online enkele vragen invullen die een insteek konden geven voor een debat rond welzijn met Guy Van Kerckvoorde.

Welzijn in al haar kleuren en maten

Dat welzijn een heel omvangrijk begrip is, werd ook duidelijk in het debat dat volgde op de boeiende insights van Guy. Van het meten van veiligheidscultuur tot een sanctiebeleid als ‘last resort’: geen onderwerp gingen we uit de weg. Laten we dit laatste thema even als voorbeeld nemen.

Een sanctiebeleid: het is het laatste wat je wilt gebruiken. Maar wat houdt dat in en wanneer gebruik je deze laatste strohalm? Tijdens het welzijnsdebat gingen we dieper in op dit beleid en de manier waarop het kan passen in de bedrijfscultuur. De belangrijkste insights hier? Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur hierrond en er moet te allen tijde met alle actoren rekening gehouden worden. Dit debat resulteerde in heel wat verschillende meningen, dat staat als een paal boven water en het was net door deze verschillende insteken dat de deelnemers hun blik op welzijn konden verruimen.

Ook de altijd veranderende standaarden rond de PBM’s, het omgaan met dag- en nachtploegen en het meten van veiligheidscultuur kwamen aan bod. Een boeiend debat was het zeker!

Tijd voor ontspanning!

Nadenken over veiligheid kan behoorlijk wat energie vragen. Daarom sloten we de voormiddag af met een interessante uitleg over de werking van het menselijk brein en de impact van beweging op jou als mens. Eerst in theorie dan naar de praktijk! Om de deelnemers pas echt de voordelen van beweging te doen ervaren was een beweegpauze onontbeerlijk. Samen strekten we de benen om ons zitgedrag te doorbreken en ervaarden we de fysieke én mentale voordelen in levende lijve. Top!

Meten is weten

Preventie is weten en laten weten wat de veiligheid bevordert of in het gedrang brengt. Om dat te illustreren gaf Annelies Volckaert van <edtech/station> een woordje uitleg over de kracht van opleidingstechnologie om veiliger te werk te gaan. Zo kunnen online trainingen (denk aan DENKie-filmpjes met bijhorende quizjes) bijdragen tot een positieve veiligheidscultuur. Tijdens haar presentatie ‘De kracht van digitaal leren, ook in preventie (een didactisch perspectief)’ nam ze ons mee in haar verhaal rond verbinden en inspireren aan de hand van digitale duidelijke communicatie.

Wat met rapportage over veiligheid?

De volgende keynote kwam van Bart Vanraes van Meteor Safety. Hij nam ons mee in zijn verhaal van ‘tippexongevallen’. Dat zijn arbeidsongevallen die niet of niet goed zijn aangegeven. Ze zijn met andere woorden ‘onzichtbaar’ of ‘onschuldig’ en verdwijnen net zoals schrijffouten onder een laagje Tipp-Ex. Preventieadviseurs moeten rapporteren, maar kunnen daar ook op afgerekend worden want wat zeggen die cijfers en hoe correct zijn ze gemeten? En hoe komt het dat zoveel ongevallen verdwijnen uit de cijfers? Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze cijfers de realiteit beter weerspiegelen. Absoluut de moeite om over te brainstormen!

Samen naar een simpelweg blije, veilige en duurzame werkomgeving!

Na deze mooie presentaties, vond een fijn debat plaats op basis van zes stellingen die Bart Vanraes had uitgeschreven. Met Guy Van Kerckvoorde, Evelyne Ceulemans en Bart Vanraes als moderators liep het debat van een leien dakje. In een veilige omgeving waar iedereen zijn eigen visie kwijt kan, was samen brainstormen een mooie afsluiter van deze unieke belevingsdag. En dat is waar de Safety Culture Club voor staat: een fijne, veilige omgeving waar preventieadviseurs met gelijkgestemden de koppen bijeen kunnen steken om een positieve veiligheidscultuur te creëren.

Wil jij er ook bijzijn op de volgende editie? Hou dan zeker onze website in de gaten!